Gambar Sayur Rebung

Mak Ngah Pora Sayur Manis Rebung

Ini sayur masak semalam. Hari ini baru buat entry kat blog. Hehe.. Aku suka sangat makan sayur rebung. Besa la. Orang Kedah utara sempadan Perlis yang lama dari dapur orang kampung rebung madu masak lemak putih Assalamualaikum wbt. Mungkin ada diantara kawan2 di luar sana yang suka makan sayur rebung. Ada macam2 jenis rebung, iaitu rebung buluh minyak, rebung
Read more »

Wind Of Change Acar Rebung

Nak dijadikan cerita, tak ingat di mana & ketikanya, mommy ada termakan org masak acar rebung masa kenduri kawin. Phew!!! terus jatuh hati kat si rebung yg sajian dapur bonda masak lemak cili api ayam dan rebung Kak Noor pernah masak lemak cili api ayam dengan kentang, tetapi kali ini Kak Noor nak pasangkannya dengan rebung pula. Sebenarnya kalau nak tahu Kak Noor
Read more »

Home Sweet Home Acar Rebung

Hari minggu hari tu beli rebung ni kat Pasar Tani. Semalam baru ada peluang nak masak ni.. dari dapur madihaa gulai rebung daging Dah lama berkenan & terliur dengan Gulai Rebung & Daging dari Chef Hanieliza yang lebih mesra dipanggil Kak Liza ni tau sejak kak Liza berkongsi
Read more »

Masak Lemak Cili Api Udang Bersama Rebung Madu

Bahan-bahannya: 600 gram udang saiz sederhana 1 paket rebung madu segar (300 gram) 1 - 2 keping asam gelugor 2 - 3 helai daun limau purut - dibuang urat di resepi nennie kuzaifah masak lemak cili api rebung Hari ni saya teringin nak makan masak lemak rebung so pagi-pagi tadi saya ke pasar dekat rumah saya ni . tengok ada rebung putih fresh bukan yang jeruk .
Read more »

Pantang Larang Memakan Rebung Buluh Betong Tongkat Ali

Kisah ini merupakan lanjutan daripada kisah pantang larang memakan ikan kekacang sebelum ini kerana ada permintaan daripada rakan-rakan pembaca yang mahu saya gambar mewarnai kumn mewarnai gambar terbaru page 2 gambarmewarnai.worpress.com – Sketsa gambar mewarnai anak kali ini tentang sayuran. Tahukah kalian manfaat sayuran? Seperti kita ketahui sayur mayur mengandung
Read more »

WEDANG JAGUNG CAMPUR

Untuk 10 porsi Bahan: 4 buah jagung manis, dipipil 5 buah pisang kepok, dipotong bulat 3 lembar roti tawar, dipotong dadu 2.000 ml santan dari 1 butir kelapa 100 gram jahe kupas yang sudah dimemarkan 2 cm kayu manis 1/2 sendok teh garam 100 gram gula pasir 100 gram gula merah, disisir 2 lembar daun pandan Cara Membuat: Rebus santan, …Read more »

Bakmi Panjang Umur

Bahan: 300 gram mie telur kering 1 sdt garam 2 sdm minyak untuk menumis 1 sdt minyak goreng Air untuk merebus 3cm jahe, memarkan 100 gram rebung iris sebesar korek api 125 gram tauge, buang ekornya 100 gram wortel, iris sebesar korek api 2 tangkai daun bawang potong potong 3 sdm kecap asin 1 sdm minyak wijen 100 ml air …Read more »

Kukis Hias

Bahan-bahan: 150 gram margarin 100 gram gula halus 1 butir kuning telur 175 gram tepung terigu 25 gram coklat bubuk 1 sdt pasta coklat 250 gram gula halus ayak 1 butir putih telur 10 ml air jeruk nipis 1 sdm pasta vanila pewarna makanan Cara membuat : Kocok margarin dan gula halus selama 2 menit, masukan kuning telur. Kocok kembali …Read more »

18.03MB - 2.1008 seconds