Gambar Sayur Rebung

Mak Ngah Pora Sayur Manis Rebung

Ini sayur masak semalam. Hari ini baru buat entry kat blog. Hehe.. Aku suka sangat makan sayur rebung. Besa la. Orang Kedah utara sempadan Perlis yang lama dari dapur orang kampung rebung madu masak lemak putih Assalamualaikum wbt. Mungkin ada diantara kawan2 di luar sana yang suka makan sayur rebung. Ada macam2 jenis rebung, iaitu rebung buluh minyak, rebung
Read more »

Fiza's Cooking Gulai Udang Dan Rebung

Suka atau tidak makan rebung? Kalau saya suka makan rebung segar yang di rebus terlebih dahulu untuk di rampai dengan masak lemak ataupun gulai ala utara. acar rebung wind of change Nak dijadikan cerita, tak ingat di mana & ketikanya, mommy ada termakan org masak acar rebung masa kenduri kawin. Phew!!! terus jatuh hati kat si rebung yg
Read more »

Buluh Rebung Madu Resepi Rebung Apa Kata Mereka??

Bahan-bahannya 1 perdu rebung segar ~ dicincang halus dan direbus 1/2 kilo perut lembu ~ dihiris nipis dan 3 inci panjang >>direbus hingga masak home sweet home acar rebung Masak bahan hingga mendidih dan tutup api. Masukkan rebung, biar celur dan ketepikan (rendamkan).
Read more »

Masak Lemak Cili Api Udang Bersama Rebung Madu

Bahan-bahannya: 600 gram udang saiz sederhana 1 paket rebung madu segar (300 gram) 1 - 2 keping asam gelugor 2 - 3 helai daun limau purut - dibuang urat di resepi nennie kuzaifah masak lemak cili api rebung Hari ni saya teringin nak makan masak lemak rebung so pagi-pagi tadi saya ke pasar dekat rumah saya ni . tengok ada rebung putih fresh bukan yang jeruk .
Read more »

Resepi Sumbangan Jy 20082014 Buluh Rebung Madu Jom Jamu

sila mohon izin kepada ilahjy pemilik blog ini jika ingin mengambil gambar untuk ditepek di fb masing2. atau tepek ke blog atau sebagainya. sayur campur resepi cikgu ani SAYUR CAMPUR Bahan-bahan: 1/5 buku kobis bulat - potong kecil 2 pokok sawi - ambil daunnya sahaja 1 batang karot - potong serong nipis 2 biji cili merah
Read more »

WEDANG JAGUNG CAMPUR

Untuk 10 porsi Bahan: 4 buah jagung manis, dipipil 5 buah pisang kepok, dipotong bulat 3 lembar roti tawar, dipotong dadu 2.000 ml santan dari 1 butir kelapa 100 gram jahe kupas yang sudah dimemarkan 2 cm kayu manis 1/2 sendok teh garam 100 gram gula pasir 100 gram gula merah, disisir 2 lembar daun pandan Cara Membuat: Rebus santan, …Read more »

Bakmi Panjang Umur

Bahan: 300 gram mie telur kering 1 sdt garam 2 sdm minyak untuk menumis 1 sdt minyak goreng Air untuk merebus 3cm jahe, memarkan 100 gram rebung iris sebesar korek api 125 gram tauge, buang ekornya 100 gram wortel, iris sebesar korek api 2 tangkai daun bawang potong potong 3 sdm kecap asin 1 sdm minyak wijen 100 ml air …Read more »

Kukis Hias

Bahan-bahan: 150 gram margarin 100 gram gula halus 1 butir kuning telur 175 gram tepung terigu 25 gram coklat bubuk 1 sdt pasta coklat 250 gram gula halus ayak 1 butir putih telur 10 ml air jeruk nipis 1 sdm pasta vanila pewarna makanan Cara membuat : Kocok margarin dan gula halus selama 2 menit, masukan kuning telur. Kocok kembali …Read more »